Az oldal használatával elfogadja az Adatvédelmi irányelvben foglaltakat.
2023-04-14
MILYEN SZÚNYOGOK FORDULNAK ELŐ A KERÜLETBEN?

Az önkormányzat a tavalyi évben az eddig szokásos kémiai védekezés elemeit megtartva megkezdte a szúnyoghelyzet feltérképezését. A kutatásoknak köszönhetően sokkal pontosabb, szelektívebb védekezést tudunk alkalmazni.

A tavalyi évben szeptember végén ért véget a márciusban indult kutatómunka, melynek része volt a lárvákkal szennyezett vizek (ártéri vízterületek, közterületi pangóvizek) feltérképezése és biológiai kezelése, illetve május végétől a csípőszúnyog-ártalom mérése. Utóbbi mérések hetente zajlottak a kerület hét pontján, három szén-dioxid csapda és négy önkéntes szúnyogszámláló segítségével. A közel 4 hónapig tartó mérés során több mint 450 egyed került begyűjtésre az alábbi megoszlásban:

 

A kék szín az úgynevezett ártéri, hullámtéri fajokat jelöli. Ezek a szúnyogfajok a Duna árterében fejlődnek ki. A zöld színekkel jelölt fajok a házak körüli mesterséges vízgyülemekben, illetve közterületi csatornákban fejlődnek ki.

A fenti diagram alapján szembetűnő az invazív fajok jelenléte is. Az ő fejlődésük kevésbé függ a természetes vízjárástól (csapadék, árhullám), mivel városi környezetben a mesterségesen kialakuló mikro tenyészővizekben (virágcserép-alátét, eldugult ereszcsatorna stb.) is kitűnően fejlődnek. Nemcsak szaporodásuk, hanem életvitelük is eltér a hazánkban is honos szúnyogfajokétól, jellemző például, hogy napközben is aktívak.

A diagramok alapján látható még, hogy magas a lakókörnyezetben fejlődő fajok aránya. Mivel ezeknek a szúnyogoknak a repülési távolsága néhány száz méter, így gyakran a közeli ingatlanokról vagy akár a saját kertünkből származik a szúnyogártalom. A kerti tavak, esővízgyűjtők mellett gyakori, hogy olyan helyeken is kialakulnak állóvizek, ahol nem ez a célunk. A lehulló csapadék vagy a kert locsolásakor a víz könnyedén összegyűlik a szabadban hagyott tárgyakban, így a gumiabroncsok belsejében, a takaróponyvákon, az elöl hagyott játékokban, edényekben, vödrökben vagy a nem megfelelően tisztított ereszcsatornában is. Akár már 1-2 dl-nyi vízmennyiség is kitűnő szaporodóhelyet szolgáltat a szúnyogoknak. A tavasztól őszig tartó időszakban kiemelten fontos, hogy ezeket a sokszor észrevétlen tenyészvizeket egy-egy eső után mielőbb felszámoljuk.

Kapcsolat
phone icon
06-1 207-0492