Az oldal használatával elfogadja az Adatvédelmi irányelvben foglaltakat.
2023-07-13
MIÉRT KORLÁTOZOTT A KÉMIAI SZÚNYOGGYÉRÍTÉS HATÉKONYSÁGA?

Napjainkban is sokakban nosztalgikus emlékként él a szúnyogirtást végző repülőgép hangja és látványa. Sajnos azonban az elmúlt évek, évtizedek tapasztalatai bebizonyították, hogy a hagyományos, kémiai szúnyoggyérítés nagyobb károkat okoz, mint amennyi haszonnal jár. A kémiai gyérítés során vegyszereket juttatnak a levegőbe, melyek nemcsak a szúnyogokra, hanem az összes rovarra (pl.: méhekre), közvetve a rovarfogyasztó állatfajokra is kihatnak. Több, azóta már betiltott szerről kiderült, hogy hosszú távon akár az emberekre nézve is veszélyes egészségkárosodást okozhattak.

Negatív hatásai miatt már több vegyszer használatát, illetve rendkívül káros ökológiai hatásai miatt, néhány éve a légi úton történő kémiai szúnyoggyérítést is betiltották az Európai Unióban. Ennek megfelelően légi kémiai gyérítés szabályosan ma már csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyével végezhető, kizárólag rendkívüli esetekben.

A légi úton történő gyérítést így teljesen felváltotta a földi megoldás, jelenleg pedig főként egy deltametrin nevű szert használnak, amelynek ökológiai hatásai szintén nem elhanyagolhatók. A rovárvilág mellett közvetve a vízi ökológiai rendszerekre is káros hatást gyakorolhat. A kémiai irtás további hátránya, hogy a szer csak a kijuttatás pillanatában szabadon repülő egyedeket pusztítja, így a lombok, növények, házak, különféle tárgyak takarásában lévő egyedeknek nem esik bántódása. A kémiai szúnyoggyérítések során elpusztított 100 rovarból mindössze 2-3 a csípőszúnyog. Ez a módszer ráadásul csak csekély időtávon belül hatásos, hiszen egyes fajok gyors életciklusa, és a kezeletlen területekről történő bevándorlás rövid időn belül biztosítja az utánpótlást. A túlhasználat következményeként a szúnyogok egyfajta ellenálló képességet alakítanak ki, így a kémiai szerek vagy hatástalanná, vagy kevésbé hatásossá válnak velük szemben.

A hatékonyabb védekezést tehát nem a földi vagy a légi kémiai megoldások jelentik, hanem a környezetbarát biológiai módszerek, illetve a lakosság megelőző tevékenysége a tenyészővizek felszámolásában.

Kapcsolat
phone icon
06-1 207-0492