Az oldal használatával elfogadja az Adatvédelmi irányelvben foglaltakat.
2024-05-10
Május 10.: A madarak és fák napja

A madarak és fák napja, az egyik legrégebbi természetvédelmi jeles nap, története 1902-ig nyúlik vissza, hazánkban 1906 óta rendezik meg. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelemre és az ökoszisztémák megóvására. A madaraknak és a fáknak kulcsfontosságú szerepük van az élővilág sokféleségének megőrzésében. A madarak segítenek a beporzásban, a rovarok és más kártevők elleni védelemben, míg a fák oxigént termelnek, széndioxidot kötnek meg, élelemforrást és élőhelyet biztosítanak más állatok számára.

Mit tehetünk a madarak védelméért?
A hazánkban élő madarak egy része odúköltő, ők az idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módon képződő, vagy harkályok vájta odúkban költenek. Napjainkra a városi környezetben tapasztalható nagyfokú beépítés és a természetes élőhelyek visszaszorulása miatt az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák száma nagyon alacsony lett. Ennek hiányában viszont az odúkészítő harkályfajok állománya és az odúköltő madarak (cinegék, verebek és seregélyek) száma is folyamatosan csökken.
Mesterséges fészekodúk kihelyezésével ellensúlyozni lehet az odúkészítésre alkalmas fák hiányát. Fontos azonban tudni, hogy a különféle madárfajok igényeihez és testméretéhez alkalmazkodva különböző típusú odúkat kell alkalmaznunk. Nagyon fontos az odú megfelelő alapterülete és a berepülőnyílás mérete is. Az odúkészítéshez számos inspirációt és hasznos információt találhatunk az interneten is.

Miért olyan fontosak a fák a városi környezetben?
A fák számos előnnyel járnak az élővilág és az emberek számára. Az állatok élőhelyként használhatják őket, az árnyékuk kellemes környezetet biztosít, de ezeken túlmenően is nagyon hasznos szereppel bírnak. Városi környezetben gyakran tapasztaljuk nyáron, hogy szinte perzselő a hőség. A fák segítenek a hőség csökkentésében, mivel árnyékot nyújtanak, és ezzel csökkentik a földfelszín hőmérsékletét. Az árnyékolt felületek akár 25 fokkal is hűvösebbek lehetnek, mint az árnyék nélküli területek. Emellett a fák párologtatják a vizet, a párologtatás pedig tovább csökkenti a hőmérsékletet.
A fák segítenek csökkenteni a városi területeken a szárazságot is. Egyrészt a már említett párologtatóképességük által, mivel a kibocsátott vízgőz növeli a levegő nedvességtartalmát, másrészt segítenek megőrizni a talaj nedvességét is. A fák segítségével a talaj eróziója is csökkenthető, mivel a gyökerek megtartják a talajt.
A fák javítják a levegő minőségét is, csökkentik a szennyezettség szintjét, mivel szennyező anyagokat távolítanak el a levegőből és oxigént termelnek. A levegőszennyezésnek káros hatása van az egészségre is.

A madarak és fák napja lehetőséget kínál arra, hogy jobban megismerjük és értékeljük a természetben található élőlényeket. Emlékeztessen minket ez a jeles nap arra, hogy a természeti értékeink fontosak, és felelősségünk megőrizni, védelmezni ezeket az értékeket a jövő generációk számára.

Kapcsolat
phone icon
06-1 207-0492