Az oldal használatával elfogadja az Adatvédelmi irányelvben foglaltakat.
2023-02-17
MADÁRBARÁT TANÖSVÉNY NAGYTÉTÉNYBEN

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát település programjának keretében Nagytétényben, a Bartók Béla úti lakótelepen egy madárvédelmi eszközöket és a madárbarát kert egyéb elemeit bemutató tanösvény készült el.

A tanösvény a területen található játszótér sétányára került, így kicsik és nagyok egyaránt könnyedén felfedezhetik a terület madárvilágát, a madarakról való gondoskodás helyes formáit. A tanösvényen kihelyezett információs táblák segítenek azonosítani a különböző madárfajokat, illetve bemutatják a madarakról való gondoskodás lehetőségeit. A látogatók megismerkedhetnek a helyes madáretetéssel, az itatás fontosságával, illetve a madarak költésének segítésével, az odúk megfelelő elhelyezésével. Az itt található információk sokat segíthetnek abban, hogy az emberek megértsék, miért fontos a madárvilág védelme.

A játszótéri sétány közelébe számos madárvédelmi eszköz került, így különféle odúk, illetve etetők is. Emellett összesen 50 db madárodút akasztottunk ki az MME munkatársaival a lakótelep szinte teljes terültén, valamint a szomszédságában található intézmények, az óvoda és az általános iskola kertjében. A kihelyezett madárodúk a jövőben nagy érdeklődésre tarthatnak számot, és remek lehetőséget kínálnak a fészkelő madarak megfigyelésére. A területen élő madarak már a kihelyezést követő percekben elkezdtek megismerkedni az új eszközökkel. A környék arra járó lakói, illetve a gyerekek pedig nagy érdeklődéssel figyelték a munkálatokat.

Az eszközök és a tanösvény hosszútávon hozzájárulhat a biológiai sokféleség megőrzéséhez, amellett, hogy a madárcsicsergés különösen nyugodttá és kellemes élménnyé teszi a frissítő sétát.

Miért fontos ez?

Madaraink egy része odúköltő, ők idősebb fák törzsében és ágaiban természetesen képződő vagy harkályok által vájt odúkban költenek. A városokban általános probléma, hogy kevés az odúképződésre és -készítésre alkalmas korú és vastagságú fa. Emiatt viszont az odúköltő madarak, így például a szajkók, cinegék száma is csökken. A mesterséges madárodúkkal őket segítjük.

 

Képek az eszközök telepítéséről:

 

Kapcsolat
phone icon
06-1 207-0492