Az oldal használatával elfogadja az Adatvédelmi irányelvben foglaltakat.
Környezetvédelem
Mit tehetünk a használt sütőolajjal?

Magyarországon, éves szinten nagyjából 50 ezer tonna étolajat használunk. Szerencsére már egyre többen gyűjtik itthon is a használt étolajat, azonban ez még mindig töredéke a teljes, felhasznált mennyiségnek.

 

A kukába dobásnál csak a lefolyóba öntés a rosszabb!

Amikor a lefolyóba öntjük, az olaj lerakódik a csövek falán, és mivel a zsír nem oldódik a vízben, így ott is marad. Amikor pedig egy újabb adag olajat öntünk a lefolyóba, akkor újabb réteg rakódik rá, majd egy újabb és egy újabb, folyamatosan növekedve. Végül a lefolyórendszer eldugul, mely kellemetlen és költséges problémát okoz.

 

Ráadásul a szennyvíztelepre érve az olaj szétterül a víz felszínén, amivel akadályozza a szennyvíz tisztítását, és nem engedi, hogy oxigén áramoljon a vízbe. A szennyvíztisztító olajos végterméke nem használható termékeny iszapként, hiszen az olaj a föld légáteresztő képességét is tönkretenné.

 

Szerencsére ma már a háztartások többsége jól tudja, hogy az étolaj lefolyóba öntése rendkívül káros, azonban sokan folyamodnak ahhoz a módszerhez, hogy üvegbe töltik a használt étolajat, majd az üveget a szemetesükbe, illetve a kommunális hulladékgyűjtőbe dobva szabadulnak meg a sütőolajtól. A probléma az, hogy az olaj a legtöbb esetben így is a földet vagy a vizeket szennyezi. Döbbenetes szám, de egy liter étolaj akár egy millió liter vizet is be tud szennyezni.

 

Gyűjtsük helyesen!

Háztartási hulladákkal keverve az olaj nehezen lebontható anyagként a hulladéklerakóba kerül, miközben a használt sütőolaj 100%-ban újrahasznosítható. A szelektíven gyűjtött és megfelelő helyen leadott mennyiség 90%-ából biodízel, 10%-ából pedig biogáz képződik. Egy liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal nagyjából egy 90 kilométeres autóút szén-dioxid kibocsátástól mentesül a bolygónk.

 

A helyes gyűjtéshez a kihűlt, a használt sütőolajat öntsük egy jó záródó műanyag flakonba. Amikor a flakon megtelt, a legközelebbi gyűjtőpontra érdemes elvinni, és bedobni a kihelyezett tárolókba.

Az önkormányzat és az óvodák együttműködése nyomán a kerületben összesen 13 helyen adható le zárt csomagolásban a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj és sütőzsír. Ráadásul az elszállított mennyiség után az óvodákat anyagilag is támogatják, így a lakosság a gyűjtés során leadott olajjal és zsírral a kerületi óvodákat „gazdagítja”. Ugyanakkor kérjük, hogy ezeket a gyűjtőpontokat csak azok vegyék igénybe, akiknek gyermekei az adott intézménybe járnak.

 

A mindenki számára elérhető „nyitott” gyűjtőpontként szolgál a Budafoki Szomszédok Piaca (Játék utca 8.) és a Szelmann Ház (Nagytétényi út 306.), mely pontokat Budafok-Tétény Önkormányzata üzemelteti. Ugyanakkor az FKF hulladékudvarokban is leadható a használt sütőolaj, így a kerületünkben a Nagytétényi út 335. alatti telephelyen is van lehetőség a leadásra.

Mindemellett érdemes megnézni, hogy a délutáni bevásárláskor vagy a tankolás alkalmával nincs-e lehetőségünk megszabadulni a feleslegessé vált sütőolajtól. Ma már számos áruház-lánc és benzinkút is lehetőséget nyújt a leadásra. Így a Spar, az Aldi, a Lidl, a Coop és a Tesco bizonyos áruházai, valamint a MOL egyes töltőállomásai is leadhatjuk a használt étolajat. A gyűjtőpontként szolgáló áruházakról és töltőállomásokról a vállalatok weboldalán lehet bővebb információt találni.

Ne csak újrahasznosítsuk, használjuk is újra!

Bár nem mindegy mit és hogyan sütünk az olajban, általánosságban elmondható, hogy az olaj otthoni körülmények között is többször is felhasználható sütéshez. Ahhoz, hogy újra sütni tudjunk az olajban, érdemes kihűlés után, leszűrni egy teaszűrő segítségével, vagy ha átcsorgatni egy kávéfilteren. Ezt követően tegyük az olajat egy befőttesüvegbe. Ennek eredményeként jelentősen csökkenthetjük a kidobott étolaj mennyiségét. 

Fontos azonban, hogy pár sütés után az olajat teljesen cseréljük le! A hevítés hatására ugyanis abban káros vegyületek keletkezhenek. Általánosságban elmondható, hogy három alkalom után szükséges lehet teljesen lecserélni az olajat, főleg, ha rántott ételeket készítünk. Ugyanakkor a sült krumpli esetében egyes tesztek azt mutatják, hogy még a nyolcadik alkalom után sem változott meg az olaj szerkezete.

Kapcsolat
phone icon
06-1 207-0492