Az oldal használatával elfogadja az Adatvédelmi irányelvben foglaltakat.
Vízgazdálkodás
Hasznosítsuk az esővizet!

A klímaváltozás következtében 120 év alatt 17 nappal csökkent az egy évre jutó csapadékos napok száma országos átlagban. Folyamatos a növekedés a jelentősebb csapadékmennyiséggel járó napok számában is. Különösen nagy növekedés figyelhető meg az 1990-es évektől. Emellett a száraz periódusok is egyre hosszabbak, mivel a csapadék egyre inkább rövid ideig tartó, intenzív záporok, zivatarok során hullik. A 2022-es év igazán megmutatta, hogy milyen az, ha a bőrünkön érezzük a klímaváltozással járó káros hatásokat. A rendkívül hosszú szárazság, a szinte példátlan mértékű aszály, a sokfelé tapasztalható vízhiány megmutatta, hogy mennyire fontos begyűjteni a csapadékot, akkor, amikor esik.

 

Egy-egy intenzív zápor, zivatar után gyakran egy hosszabb száraz periódus következik, így minden csepp eső kincs lehet, érdemes lehet azt gyűjtenünk esővízgyűjtő tartály segítségével. Ha ezzel öntözzük kerti növényeinket, töltjük meg kerti madáritatóinkat, esetleg ezzel a vízzel öblítjük WC tartályunkat, akkor csökkentjük a tisztított ivóvíz-felhasználásunkat, ilyen módon spórolhatunk is. Kertünk is hálásabb lesz, ha a kemény ivóvíz helyett az összegyűjtött lágyabb esővízzel locsolhatjuk növényeinket.

 

Mikor a tetőről, a burkolt felületekről az esővízcsatornán át gyorsan a Dunába juttatjuk az esővizet, akkor a környezet számára is kedvezőtlenül cselekszünk. A folyamat ugyanis az aszály esélyét növeli, mivel a talajban való elszikkadás elmarad, így a talaj víztartaléka csökken.

A burkolt felületek ráadásul elősegítik a villámárvizek kialakulását is, hiszen az extrém csapadékmennyiséget a meglévő csatornahálózat nem biztos, hogy el tudja vezetni, a burkolt felületek nagy aránya pedig nem segíti a beszivárgást.

A felelős cselekvés egyik fontos lépése, hogy megfelelő módon szereljük be a lakossági osztás során kapott esővízgyűjtő tartályokat!

 

Budafok-Tétény Önkormányzata 2019-ben indította el a részvételi költségvetést, melynek egyik legnépszerűbb projektjévé vált az esővízgyűjtő edények kiosztása a lakosság részére. A projekt népszerűségét jól mutatja, hogy többszörös volt a túljelentkezés, olyan sok kerületi lakos szeretett volna élni a lehetőséggel. A kiosztás harmadik üteme tavasszal zárult le, összesen közel 2500 gyűjtőedény került kiosztásra a lakosság körében.

 

Az Önkormányzat még 2021 augusztusában készített egy videós összeállítást arról, hogy hogyan tudjuk szabályosan beüzemelni a tartályunkat, mely alább is megtekinthető. Ezen kívül egy képes, szöveges összeszerelési útmutató is készült, melyet mindenki megkapott a saját vízgyűjtője átvételekor. Fontos, hogy az ingyenes osztás során kapott esővízgyűjtőnket minden esetben rendeltetésszerűen állítsuk munkába, és a kapott csomag teljes tartalmát, így a fedelet és túlfolyót is szakszerűen szereljük be.

A szabálytalan beüzemelés számos veszélyt hordhat magában. Amennyiben nem használjuk a vízgyűjtő tartályunk tetejét úgy többek között falevél és hulladék kerülhet az edénybe, melyet így rendszeresen tisztítani kell. Ennél azonban nagyobb probléma, hogy a lezáratlan tartályban szaporodni kezdhetnek olyan rovarok, melyek lárvái a vízben fejlődnek ki. Ilyenek a szúnyogok is, akik a nem rendeltetésszerű használat eredményeképpen könnyen elszaporodhatnak a környezetünkben. Abban az esetben, ha a szerkezetet nem a megfelelő módon helyeztük üzembe és a csatorna bekötőegységet nem szereltük be az útmutatónak megfelelően, akkor az esővízgyűjtőnk túlfolyásának megelőzése nem lesz biztosított. Ez azért probléma, mert amikor a tartály már megtelt, az esővíz a továbbiakban nem az ereszcsatornán keresztül fog távozni, hanem továbbra is a vízgyűjtő edénybe érkezik majd, mielőtt kiömlik belőle. A nagy mennyiségben kizúduló víz hosszútávon akár otthonunkban is kárt tehet.

Szintén a felelős cselekvésünk fontos lépése lehet, ha a házaink előtt található esővízgyűjtő árkokra odafigyelünk, vigyázunk rájuk, hogy funkciójukat maradéktalanul el tudják látni. Tisztítsuk őket és semmiképp se temessük be vagy használjuk őket hulladéklerakásra. Amikor így cselekszünk, akkor a villámárvizek kialakulását segítjük elő.

Kapcsolat
phone icon
06-1 207-0492