Az oldal használatával elfogadja az Adatvédelmi irányelvben foglaltakat.
Környezetvédelem
Fűts okosan!

Magyarországon már több mint tíz éve tilos a kezeletlen fa és a papír kivételével minden hulladék elégetése, mégis gyakran találkozhatunk ennek ellentmondó gyakorlattal. Pedig a jól megválasztott tüzelő nemcsak otthonunk melegét adja, de óvhatjuk vele a környezetet és az egészségünket is.

 

Kulcskérdés a tüzelőanyag minősége

Bár fűtésre szinte minden fafajta jól használható, mégis elsősorban az ún. keményfák ajánlottak erre a célra. A keményfák közé sorolható az akác, a tölgy, a bükk vagy a gyertyán is. Ezek fűtőértéke nagyjából 30 százalékkal több, mint a gyengébb fafajtáké, amilyen a nyárfa vagy a jegenyefenyő is.

A fa típusa mellett, annak nedvességtartalma is befolyásolja a fűtőértéket. Egy frissen kivágott fa tömegének a fele víz, így bár a fa nehezebb, valójában nem lesz tőle melegebb a lakás, mivel a fából a víz az elégetés közben párolog el, és így a meleg a kéményen keresztül távozik a vízből keletkezett gőzzel.

A nedves, vizes fa elégetése kimondottan környezetkárosító is. Mivel a nagy nedvességtartalom gátolja a magasabb égési hőmérséklet kialakulását, így az égés közben sokkal több korom és egyéb, a környezetre káros anyag keletkezik. Kerüljük az olyan fákat is, melyeket korábban vegyszerrel, gombaölőszerekkel kezeltek, mert a kéményen távozó füsttel mérgező, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe.

A megfelelő nedvességtartalom eléréséhez szárítanunk kell a fát, amihez megfelelő tárolásra van szükség. Ehhez érdemes néhány szabályt betartani:

 

Mérgező anyagok sorát lélegezzük be

A helytelen tüzelés következményeként számtalan mérgező anyagot juttathatunk a levegőbe, melyeket belélegezve magunkat is veszélyeztetjük.

 

Végül pedig jöjjön a környezetbarát tüzelés 10 parancsolata:

  1. Fűtési és meleg víz előállítási igényemnek és lehetőségimnek megfelelő, a lehető legkörnyezetbarátabb tüzelőberendezést telepítem otthonomba.
  2. A tüzelőberendezést és a hozzá tartozó kéményrendszert szakember segítségével helyezem üzembe.
  3. Felelős erdőgazdálkodásból származó tűzifát vásárolok.
  4. A tűzifát időjárásálló tűzifatárolóban szárítom legalább 12 hónapig.
  5. A tüzelőberendezést környezetbarát módon rakom meg és gyújtom be.
  6. A tüzelés során biztosítom a szükséges égéslevegőt.
  7. Gondoskodom otthonomban a megfelelő hőszigetelés kialakításáról.
  8. A tüzelőanyaggal takarékoskodom, a hőmérsékletet a takarékosság figyelembe vételével állítom be.
  9. Gondoskodom a tüzelőberendezés és a kémény rendszeres, szakember által történő felülvizsgálatáról és karbantartásáról.
  10. Soha nem égetek hulladékot, PET-palackot, kezelt fát, bútorlapot, színes papírt, ruhát vagy üzemanyagot.
Kapcsolat
phone icon
06-1 207-0492