Az oldal használatával elfogadja az Adatvédelmi irányelvben foglaltakat.
Természetvédelem
A vadvirágos rétekről…

A vadvirágos rét olyan terület, ahol különféle vadvirágok és fűfélék nőnek, természetes és színes élőhelyet teremtve. Ezek a területek fontosak a biológiai sokféleség szempontjából, számos rovar, madár és más állat számára biztosítanak élőhelyet vagy táplálékot. Ezek a rétek javítják a talaj és a levegő minőségét is.

Vadvirágos rét a Csillag kilátópontnál
A Csillag utcai kilátópontnál vetéssel és előnevelt évelők kiültetésével hoztuk létre a virágzó gyepfelületet, amelybe imola, cickafark, pimpó, kúpvirág, kamilla, réti margitvirág és zsályafélék is kerültek. Ahhoz, hogy a gyep elnyerje végleges formáját, általában három évre van szükség. Ez idő alatt a vadvirágos növényfajok kiszorítják a káros, allergizáló gyomokat, így az egérárpát (toklászt) vagy a parlagfüvet is. Ezt követően már nagyon kevés fenntartást igényel, alacsonyabb az öntözési és nyírási szükséglete is. Ezenkívül néhány évente felülvetést igényelhet ott, ahol kikoptak az egynyári fajok.
A vadvirágos rétek öntözés nélkül is jól viselik a hosszabb szárazabb időszakokat, ami különösen fontos aszály idején. Az öntözés hiánya nemcsak a víz megtakarításában segít, hanem csökkenti a fenntartási költségeket is, mivel kevesebb munkaerő és energia szükséges a terület gondozásához.

Milyen jótékony hatással bírnak a vadvirágos rétek?
A városi vadvirágos rétek számos előnnyel járnak, amelyek hozzájárulnak a fenntartható városi környezet kialakításához. Növelik a biológiai sokszínűséget, mivel különféle növény- és állatfajoknak nyújtanak élőhelyet és táplálékot, így támogatva a természetes ökoszisztémákat. A vadvirágos rétek növényei talajra nem igényesek, így sokféle talajtípuson megélnek. Ez különösen előnyös a városi területeken, ahol a talajminőség gyakran változó.
A vadvirágos rétek esztétikai értéke sem elhanyagolható. Színes virágaik látványa javítja a városi környezet megjelenését és az emberek közérzetét. Ezek a rétek természetes szépséget és nyugalmat hoznak a beton- és aszfaltfelületek közé, így pihenő- és rekreációs területként is szolgálnak a városlakók számára. Emellett javítják a levegő minőségét, hozzájárulnak a városi levegő tisztításához, mivel a növények szűrik a szennyező anyagokat és oxigént termelnek.
A vadvirágos rétek kicsit olyanok, mint az erdők: egyaránt különféle növény- és állatfajok találhatók bennük, amelyek egymással kölcsönhatásban állnak, és komplex ökológiai hálózatokat alkotnak. Az erdőkben a fák uralkodnak, míg a vadvirágos réteken a virágos növények és évelők dominálnak. Mindkettő segíti a talaj egészségének fenntartását: az erdőkben a fák gyökérzete és a lehullott lomb humuszképző hatása, a vadvirágos réteken pedig a virágzó növények gyökérzete akadályozza meg az eróziót és javítja a talajszerkezetet. A virágos rétek növényei hasonló módon járulnak hozzá az oxigéntermeléshez és a levegő tisztításához, mint az erdők fái. A vízháztartás szabályozásában is fontos szerepet játszanak, elősegítik a víz beszivárgását, csökkentve a felszíni vízelvezetést, árnyékoló hatásuk miatt fokozottabb visszapárologtatásra képesek.

 

A vadvirágos rét növényfajai:

 

Kapcsolat
phone icon
06-1 207-0492