Az oldal használatával elfogadja az Adatvédelmi irányelvben foglaltakat.
2023-05-25
IDILLI KERT VAGY SZÚNYOGPARADICSOM? MEGOLDÁSOK KERTI VIZEINK VÉDELMÉRE!

Sok olyan házkörüli tárgy, kerti eszköz van, melyek elősegíthetik a szúnyogok elszaporodását a kertünkben. Ezek egy részét már az elmúlt időszakban áttekintettük, de még messze a sor vége. A mostani alkalommal a kertvárosi környezetben sokszor előforduló kerti tavakkal és medencékkel fogunk foglalkozni.

Az talán nem meglepő, hogy a kerti tavak állóvízként könnyedén vonzzák a szúnyogokat. Ugyanakkor viszonylag egyszerűen megakadályozhatjuk, hogy kertünk egyik ékköve szúnyogkeltetővé váljon. A szúnyoglárvák természetes ellenségei a halak, akiknek fontos táplálékként szolgálnak lárvák. A leggyakrabban ajánlott halak közé tartozik a koi ponty vagy az aranyhal, fontos azonban, hogy a kiválasztásakor figyeljünk a megfelelő méretű élőhely meglétére is.

A kerti tó esetében lehetőségünk van csípőszúnyog-lárvák elleni biológiai készítmény, tabletta használatára is. Választhatunk olyan tablettát, melynek összetevője egy a talajban egyébként is előforduló baktérium által termelt fehérje, mely a szúnyoglárvákon kívül az egyéb élőlényekre teljesen ártalmatlan. Fontos, hogy ezeknél a készítményeknél minden esetben figyelmesen olvassuk el a használati utasítást, illetve tartsuk be az előírásokat!

A kerti tavak mellett, nyaranta sok kert fontos szereplője a medence is. Érthető módon ekkora vízmennyiséget nem szeretnénk naponta cserélni, így viszont érdemes odafigyelni a víz tisztántartására. Abban az esetben, ha napokig, akár hetekig nem foglalkozunk vele, a víz bealgásodik, különféle élőlények, többek között szúnyoglárvák jelennek meg benne. Fontos, hogy gondoskodjunk a medence megfelelő klórtartalmáról, így ugyanis nem tudnak életben maradni benne a szúnyoglárvák.

A másik, amit tehetünk, hogy takaróponyvával letakarhatjuk a medencét, ez azonban csak átmeneti védelmet nyújt, ugyanis ha a ponyvában megáll a víz, abban már remek tenyészőhelyet találhatnak a szúnyogok.

Kapcsolat
phone icon
06-1 207-0492