Az oldal használatával elfogadja az Adatvédelmi irányelvben foglaltakat.
2023-10-10
HULLADÉKBÓL KINCS! OKTÓBER 10. – A KOMPOSZTÁLÁS NAPJA!

Október 10-e a komposztálás ünnepnapja. A környezetvédelmi jeles nap a 2010-es években, civil kezdeményezésre jött létre.
A komposztálás egy fontos és jótékony tevékenység a környezet és a fenntarthatóság szempontjából. A komposztálás lehetővé teszi a biológiailag lebomló hulladék újrahasznosítását, így pedig csökkenthető a feldolgozandó hulladék mennyisége, illetve elősegíthetjük a természetes körforgást.

A komposztálással csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat
A komposztálás révén a növényi és konyhai hulladékot értékes, tápanyagban gazdag talajjavító komposzttá alakíthatjuk át. A folyamat közben keletkező érett komposzt kiváló talajjavító, mely segít a talaj minőségének javításában, a növények egészségének fokozásában és a terméshozam növelésében. Ezen túlmenően, a komposztálás csökkenti egy erős üvegházhatású gáz, a metán kibocsátását, illetve a keletkező és feldolgozandó szerves háztartási hulladék mennyiségét. Tehát a komposztálás jelentősen hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Ugyanis az üvegházhatást okozó gázok mennyisége (melyek természetes anyagok égetésével vagy azok hulladékként való kezelésével is a légkörbe kerülnek) az emberi tevékenység hatására olyan mértékben megnövekedett, hogy ez globális hőmérséklet-emelkedést és klímaváltozást okoz. A hulladékfeldolgozás is a szén-dioxid-kibocsátás fő forrásai közé tartozik. Egy köbméter szerves háztartási hulladék kezelése 450 kilogramm üvegházgáz-termeléssel jár, komposztálással viszont ez az érték nullára redukálható.

A komposztálás egyébként egy természetes folyamat, amelyben különböző élőlények játszanak fontos szerepet, segítve a biológiai lebomlást és a komposztálás hatékonyságát. Ezek az élőlények mikroorganizmusok (pl.: baktériumok), apró rovarok, ízeltlábúak és földigiliszták, amelyek a biológiailag lebomló anyagokat bontják le és alakítják át tápanyagokká.
A komposztálással viszonylag egyszerű módon tudunk aktívan részt venni a fenntartható jövő kialakításában és a természeti erőforrások megőrzésében.

Családi komposztnap Budafok-Tétényben!
Október 14-én a kerületünkben is a komposztálásé lesz a főszerep! Budafok-Tétény Önkormányzata és a Herman Ottó Intézet által közösen rendezett Családi Komposztnapon gyermekprogramok, előadások és gyakorlati bemutatók várják a kertes házban komposztálni vágyókat és a lakótelepi közösségi komposztálás iránt érdeklődőket.
Egy rövid gyakorlati ismertet meghallgatása után pedig a kertesházzal rendelkező látogatók számára lehetőségük lesz előzetesen regisztrálni a jövő tavaszi komposztládaosztásra is.

Időpont: 2023. október 14. (szombat) 10:00-16:00
Helyszín: Herman Ottó Konferencia Központ 
(1223 Budapest, Nagytétényi út 190.)

Részletek: https://zold22.hu/hir/csaladi-komposztnap-oktober-14-en
Az előregisztráció adatkezelési tájékoztatója az alábbi linken érhető el: https://zold22.hu/uploads/Adatkezel%C3%A9si_t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3_komposztl%C3%A1da_oszt%C3%A1s%20(3).pdf?time=1697196821213

Kapcsolat
phone icon
06-1 207-0492