Az oldal használatával elfogadja az Adatvédelmi irányelvben foglaltakat.
2023-04-05
HOL VANNAK A SZÚNYOGOK TÉLEN? MIKOR BÚJNAK ELŐ?

A téli időszakban a szúnyogok eltűnnek az emberek elől, mivel az alacsony hőmérséklet nem ideális számukra. Az eltűnés csak látszólagos, valamilyen formában itt maradnak közöttünk.

A téli túlélési stratégia fajonként változó lehet. Egyes szúnyogok a tél beállta előtt petéket raknak le, melyek tavaszig a talajban maradnak. A nőstény szúnyogok ilyenkor olyan helyekre rakják le a petéket, ahol nedves a talaj. A peték akkor kelnek ki, amikor a körülmények újra kedvezőbbé válnak, rendszerint tavasszal, mikor emelkedni kezd a hőmérséklet és elég csapadék hullik.

Más szúnyogok lárvaállapotban élik túl a telet. A szúnyoglárvának szüksége van vízre, aminek hőmérséklete jelentősen lecsökkent télen vagy akár be is fagyhat. Ilyenkor a szúnyoglárvák nyugalmi állapotba kerülnek, mintegy hibernálnak. Felfüggesztik a további fejlődést és lelassul az anyagcseréjük.

A kifejlett szúnyogok esetében is előfordul, hogy nyugalmi állapotban vészelik át a hideg időt. Ez főként a nőstény szúnyogokra jellemző. Ilyenkor ők is mintegy hibernálnak, egyfajta téli álmot alszanak, az anyagcseréjük jelentősen lelassul. Menedéket általában a talajban, fák repedéseiben vagy a lakóházakban, pincékben keresnek.

Bár a hideg időben látszólag eltűnnek, elpusztulnak ezek a rovarok, valójában itt vannak közöttünk. A klímaváltozás következtében ráadásul egyre enyhébbek a telek, ami segíti a szúnyogokat. A melegebb teleknek köszönhetően könnyebben képesek átvészelni ezt az időszakot és több pete, illetve lárva marad életben, biztosítva az utánpótlást a szúnyogpopuláció számára.

Kapcsolat
phone icon
06-1 207-0492