Kis odafigyeléssel a magas rezsiszámlák ellen

Egyre hosszabbak a nappalok, egyre jobban várjuk a tavaszt és a melegebb időt, azonban az energiafogyasztásra a jobb idő beköszöntével is érdemes odafigyelni. Nemcsak pénztárcánk, de a bolygónk is hálás lesz érte. Kétrészes cikksorozatunk első részében olyan praktikákat, javaslatokat szedtünk össze, melyek segítségével sok energiát takaríthatunk meg.

Sok kicsi sokra megy!
 • A készenléti, "Stand-by" üzemmódba állított, alvó állapotra kapcsolt műszaki eszközök sok energiát fogyasztanak. Amikor nem használjuk huzamosabb ideig az eszközöket, érdemes őket teljesen kikapcsolni vagy akár áramtalanítani. Érdemes így tenni a televízióval is, ha az csak a háttérben szól.
 • A hűtőszekrényt és a tűzhelyet lehetőség szerint tegyük távol egymástól. A hűtőszekrény esetében ellenőrizzük az ajtónál található tömítések állapotát is, ezen kívül gondoskodjunk a hűtőszekrény hátsó részén lévő géprészek és a készülék szellőzőnyílásának rendszeres tisztításáról.
 • A mélyhűtő esetében az energiahatékonyság szempontjából az optimális hőfok -18 °C. Egy másik konyhai eszköz, a vízmelegítő esetében elegendő 50 °C-ra állítani a hőfokot a 60-80 °C helyett.
 • A főzés során érdemes használni a kuktánkat, ugyanis azzal akár 40% energia is megspórolható. Ha fazékban, lábasban főzünk, akkor minden esetben használjunk fedőt.
 • Mosáskor figyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű ruhát tegyünk a gépbe, lehetőség szerint ne indítsunk el sokszor kis adagokat. Amennyiben van rá mód, használjunk energiatakarékos programot vagy mossunk alacsony hőfokon.
 • Rengeteg energiát takaríthatunk meg, ha szárítógép használata helyett kiteregetve szárítjuk a ruháinkat vagy legalábbis nem szekrényszárazra szárítjuk őket a gépi segítséggel.
 • A lámpák tudatosabb használatával sokat spórolhatunk. Amikor elhagyjuk a helyiséget, akkor kapcsoljuk le a lámpát. Emellett, ha lehet, használjunk természetes fényt, a nappali időszakban húzzuk szét a függönyöket, húzzuk fel a redőnyöket vagy a reluxát. Kisebb lámpamentes időszakokkal akár egy hónap alatt is jelentősebb energiát takaríthatunk meg.
 • A lámpatestekben cseréljük energiatakarékos vagy LED izzóra az elavult, hagyományos égőket. Ezek nemcsak kevesebb energiát használnak, hanem hosszabb élettartamúak is.
 • A fűtési szezonban a hőmérsékletet a fűtésrendszerhez tartozó távirányítóval, termosztáttal vagy szabályzóval változtassuk, de törekedjünk arra, hogy inkább csak kisebb finomhangolásokat végezzünk a gyakori hőmérsékletváltoztatások helyett. Ablaknyitással hőmérsékletet szabályozni pazarlás!
 • A hőmérséklet szabályozásakor ne állítsunk be magasabbat az elérni kívánt hőmérsékletnél.
 • Hosszabb használaton kívüli időszak esetén célszerű csak temperáló fűtést alkalmazni 5-8°C-on. Rövidebb használaton kívüli időszakokban a fűtés hőmérsékletét legalább 16-18°C-ra célszerű beállítani. Ennél alacsonyabbra visszavenni nem érdemes. mert a visszafűtés nagyobb energiafelhasználással járhat.
 • Télen gyakran előfordul az arra érzékeny otthonokban, hogy rendkívül szárazzá válik a levegő. Ez egyebek mellett a hőézetünket is rontja, a száraz levegőt, ugyanis hűvösebbnek érezzük. Érdemes párásítani ilyenkor, mely hőérzetünk mellett egészségünkre is jótékony hatást gyakorolhat.
 • A redőnyök és más árnyékolók, ablakpárnák, illetve a vastagabb függönyök használata télen segíthet benntartani a meleget, kisebb lehet a hőveszteségünk.
 • A fűtőtestek mögött érdemes lehet megfontolni a hőtükrök használatát. Illetve az is fontos, hogy ne takarjuk el, illetve le a fűtőtestet, mert az akadályok gátolhatják a levegő szabad áramlását, így nehezebben melegszik fel a szoba.
 • Télen a szellőztetés közben érdemes kicsit visszafogni a fűtést, míg nyáron a légkondicionáló berendezés használata mellett ne szellőztessünk, az ugyan nagyban rontja annak hatékonyságát és rendkívül energiapazarló.
 • A leghatékonyabban akkor szellőztetünk, ha időnként 5-10 percre télen is kitárjuk az ablakot vagy akár kereszthuzatot csinálunk. Nem ajánlott az ablakok buktatott nyitva tartása, mert ez a falak lehűléséhez és kondenzációhoz vezet.
 • Bár hűvösebb időben jól jöhet az ablakon betörő fény, a nyári kánikulában a klíma szükségességét csökkentheti, hogy ha elmegyünk otthonról, akkor besötétítjük az otthonunkat, mert így a napsugárzás kevésbé melegíti fel.

Érdemes tehát apró praktikákat beépítenünk az életünkbe, így spórolhatunk az energiával valamint a pénztárcánkban is több maradhat.