Beruházásokkal a magas rezsiszámlák ellen

Egyre hosszabbak a nappalok, egyre jobban várjuk a tavaszt és a melegebb időt, azonban az energiafogyasztásra a jobb idő beköszöntével is érdemes odafigyelni. Nemcsak pénztárcánk, de a bolygónk is hálás lesz érte. Kétrészes cikksorozatunk második részében olyan kisebb és nagyobb beruházási javaslatokat szedtünk össze, melyek segítségével sok energiát takaríthatunk meg.

Érdemes befektetni a hosszútávú cél érdekében!
  • Kis befektetés, de mégis jelentős megtakarítást eredményezhet, ha az otthonunkban található világítótesteket LED fényforrásokra cseréljük.
  • Ha van rá lehetőségünk érdemes megvizsgálni a meglévő háztartási gépeinket és beruházni egy alacsonyabb fogyasztású energiatakarékosabb eszközre.
  • Nem csak az általános háztartási gépek esetén érdemes energetikai felülvizsgálatot végezni. A kazánok, bojlerek ugyan kevésbé vannak előtérben, mert nem közvetlenül, inkább csak közvetetten szolgálják a kényelmünket, de jelentős az energiafelhasználásuk, így hosszútávon érdemes beruházni egy korszerűbb, energiahatékonyabb eszközre.
  • Fontos az épület nyílászáróinak felülvizsgálata és annak eredményeképpen esetleges cseréje, felújítása, szigetelése is.
  • A szigetelés pedig nemcsak a nyílászárók, hanem a falak, a tető esetében is fontos, ezzel is jelentős mértékben csökkenthető otthonunk hővesztesége.
  • Modern, inverteres klímaberendezések telepítése segíthet megoldani a fűtést-hűtést.
  • A nyílt égésterű kazánok esetében érdemes fontolóra venni azok lecserélését levegő-víz hőszivattyúkra, mely a fűtés mellett a melegvíz igényt is kielégítené.
  • Napkollektorok telepítésével a használati melegvíz rendszerre lehet rádolgozni. mellyel szintén energiát lehet spórolni. Ezekkel a rendszerekkel lehetővé tehetjük az épület gázhálózatról történő teljes leválását.
  • Megfontolandó a napelemek telepítése is, mely többek között a fűtés és melegvíz előállításának elektromos igényét is kiszolgálja.
  • A napelemen, napkollektoron, hőszivattyún túl érdemes lehet megfontolni az olyan alternatív megoldások felé való elmozdulást is, mint például a maradékhő hasznosítása.
Otthonfelújítás és nyereményjáték a RenoPonttal!
Hazánk energiafogyasztásának egyharmadát a lakossági energiafelhasználás teszi ki.  A lakásállományunk kétharmada azonban energiafelhasználási szempontból korszerűtlen, megfelelő felújítással a felhasznált mennyiség akár 40-50%-a is megtakarítható lenne.

A RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ célja, hogy minden szükséges jogi, műszaki, illetve pénzügyi jellegű tudnivalóval ellássák az energiahatékonysági felújítást tervező érdeklődőket. Emellett cél a személyre szabott tanácsadás és a szakszerű felújításhoz szükséges szakemberek biztosítása is. A tanácsadás ráadásul jelenleg díjmentes egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően.

Budafok-Tétény közvetlen környezetében, Újbudán is található RenoPont iroda (1113, Budapest, Zsombolyai u. 4.). A Központ most egy nyereményjátékot is hirdetett a személyes vagy online tanácsadásukat igénybe vevők között. A játékról ITT találhatnak további információt. A felmerülő kérdéseiket a bejegyzésben megadott elérhetőségeken tehetik fel.

Február 24-én, március 9-én és március 24-én pedig "Energiahatékony épületfelújítás társasházaknak" témában hallgathatnak meg előadásokat az érdeklődő társasházkezelők, illetve közös képviselők. Az előadássorozat eseményein szakértők elemzik az energetikai felújítások műszaki, finanszírozási és jogi kérdéseit. Az eseményekről bővebben ITT olvashatnak.