Az oldal használatával elfogadja az Adatvédelmi irányelvben foglaltakat.
2023-06-19
EZ NEM JÁTÉK! SZÚNYOGTENYÉSZET A KERTI JÁTÉKOKBAN ÉS EDÉNYEKBEN

Arról már a korábbiakban volt szó, hogy a városi környezetben fejlődő, különösen az invazív szúnyogfajok fejlődése, szaporodása kevésbé függ az időjárástól, illetve a természetes vízjárástól, mivel a városi környezetben a mesterségesen kialakuló mikro tenyészővizekben is kitűnően szaporodnak. A kertünkben található használati tárgyak, dísztárgyak és játékok számos módon hozzájárulhatnak a kerti hangulathoz és szórakozáshoz. Azonban fontos figyelmet szentelni ezeknek az elemeknek az eső utáni vízgyűjtő képességére, mivel akár a legkisebb vízgyűjtő helyek is vonzhatják a szúnyogokat, és kellemetlenségeket okozhatnak. Íme néhány jótanács a kerttulajdonosoknak:

  1. Virágcserép-alátétek: Sokan használnak virágcserép-alátéteket, hogy megakadályozzák a víz kifolyását a cserép alól. Azonban ezekben az alátétekben könnyedén megáll a víz egy-egy eső után, melyet ha nem szív fel a növényünk rövid időn belül, akkor ideális  búvóhelyekké válnak a szúnyogok számára. Ellenőrizzük rendszeresen az alátéteket, ürítsük ki a felgyülemlett vizet, és akár el is távolíthatjuk őket az esőzések idejére.
  2. Kerti szobrok és díszek: Gyakran találhatunk kerti szobrokat, díszeket vagy köveket a kertünkben, amelyekben a víz összegyűlhet az esőzések után. Ezek az apró vizek ideális körülményeket teremthetnek a szúnyoglárvák számára. Fontos rendszeresen ellenőrizni ezeket a tárgyakat, eltávolítani a felgyülemlett vizet, és ha lehetséges, fordítsuk őket úgy, hogy ne tudjon benne összegyűlni a víz.
  3. Gyermekek játékai: A kerti játékok nagyszerű szórakozást nyújtanak a gyerekeknek, de ezekben is könnyedén összegyűlhet a víz eső után. Fontos rendszeresen ellenőrizni és üríteni ezeket a tárgyakat, valamint lefedni vagy tárolni őket, amikor nincsenek használatban.
  4. Hulladéktárolók és kannák: A kerti hulladéktárolók és kannák is alkalmasak arra, hogy összegyűljön bennük a lehulló csapadék. Fontos gondoskodnunk arról, hogy ne gyűljön össze bennük esővíz, ezt rendszeres ellenőrzéssel, lefedéssel tehetjük meg. Ha mégis találunk bennük vizet, ürítsük ki, és szárítsuk ki őket.

Kis odafigyeléssel és óvintézkedésekkel segíthetünk megelőzni a szúnyogok elszaporodását a kertünkben. Rendszeres ellenőrzéssel és gondozással minimalizálhatjuk a vízgyűjtő helyeket, és kellemes, szúnyogmentes környezetet teremthetünk a kertünkben.

Kapcsolat
phone icon
06-1 207-0492