Az oldal használatával elfogadja az Adatvédelmi irányelvben foglaltakat.
2023-03-01
AZ ÚJRAPAPÍR VILÁGNAPJA

Március 1-je az újrapapír világnapja. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a papírhulladék újrahasznosításának fontosságára. Sajnos sok papír fogy a világban, és annak csak töredéke újrapapír.

Az újrafelhasznált vagy újrahasznosított papír olyan papír, amelyet újrahasznosított papírrostok felhasználásával dolgoztak fel és gyártottak az új, tiszta fapép helyett. Ez a folyamat magában foglalja a használt papírtermékek, például újságok, kartonpapír és irodai papír összegyűjtését és péppé bontását. A pépet ezután megtisztítják, tintamentesítik és fehérítik, mielőtt új papírtermékek előállítására használnák fel.

Sokat tehetünk a környezetünk védelméért!

A papír újrafelhasználásának számos előnye van. Segít csökkenteni a tiszta fapép iránti keresletet, amely jelentősen hozzájárulhat az erdőirtáshoz és így az élővilág pusztulásához. Egy tonna papír előállításához ugyanis három tonna fára van szükség. Abban az esetben, ha a tiszta cellulóz helyett újrahasznosított papírt használunk, megóvhatjuk az erdőket és a biológiai sokféleséget. Egy tonna papírhulladék újrafelhasználásával 21 felnőtt fát menthetünk meg a kivágástól. Ezenkívül a papír újrahasznosítása hozzájárulhat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez is. A tiszta cellulózból történő papírgyártás jelentős mennyiségű energiát és erőforrást igényel, beleértve a vizet, az elektromos áramot és a fosszilis tüzelőanyagokat. A papír újrafelhasználásával csökkenthetjük a papírgyártás környezeti hatásait, és segíthetünk a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A papír újrahasznosítása fontos módja a víztakarékosságnak is. A papírgyártási folyamat rendkívül vízigényes, egyes becslések szerint akár 10 000 liter vízre is szükség lehet egy tonna papír előállításához. A papír újrafelhasználásával kevesebb új papírtermékek előállítására lesz szükség, így csökken a szükséges víz mennyisége is. A papír újrafeldolgozása is jár vízfelhasználással, ez a mennyiség viszont töredéke annak, amit az új papír előállításával használnánk fel. Általánosságban elmondható, hogy ugyanannyi újrafelhasznált papír előállítása körülbelül 1/3-nyi mennyiségű vízzel kevesebbet igényel, mint ugyanannyi új papír előállítása. Végül a papír újrahasznosítása hozzájárulhat a hulladék mennyiségének csökkentéséhez is. Így ugyanis a papír nem a hulladéklerakóba kerül, ezzel csökkenthetjük a környezetbe kerülő hulladék mennyiségét, illetve a hulladék lerakásához szükséges területek mértékét.

Az eddigiek alapján elmondható, hogy a papír újrafelhasználása fontos módja a természeti erőforrások megőrzésének, az üvegházhatású gázok kibocsátásának, illetve a termelt hulladékmennyiség csökkentésének, valamint a víz megtakarításának. Az újrahasznosított papírtermékek kiválasztásával pozitív hatást gyakorolhatunk a környezetre, és hozzájárulhatunk egy fenntarthatóbb jövő felépítéséhez.

Kapcsolat
phone icon
06-1 207-0492