Az oldal használatával elfogadja az Adatvédelmi irányelvben foglaltakat.
2023-02-06
A VIZES ÉLŐHELYEK VILÁGNAPJA

Február 2. a vizes élőhelyek világnapja, 1971-ban ezen a napon fogadták el Ramsari Egyezményt. Az egyezményhez csatlakozó országok a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelmét tűzték ki célul. Magyarország 1979-ben csatlakozott a megállapodáshoz.

Veszélyben vannak a víztereink
Talán senkit sem kell emlékeztetni arra, hogy a tavalyi, rendkívül aszályos évben folyók, patakok, tavak száradtak ki vagy apadtak soha nem látott alacsony vízszintre. A klímaváltozás rendkívüli mértében érinti a csapadék eloszlását, változatlan vagy enyhén növekvő csapadékmennyiség mellett is folyamatosan csökken a csapadékos napok száma. Ez azt jelenti, hogy egyszerre, rövid idő alatt rendkívül sok csapadék lehullik, viszont ezt jellemzően egy elhúzódó száraz időszak követi.
A WWF Magyarország néhány évvel ezelőtti adatai szerint hazánkban a természetes folyók és tavak közül csak 12% van jó ökológiai állapotban. A folyószabályozások következtében ugyan csökkent az árvízveszély hazánkban, de folyók és hullámtereik közti kapcsolat folyamatosan romlik, a kiegyenesített folyók medre egyre mélyül, a vizüket pedig rendkívüli gyorsasággal engedjük át az országon. A folyók vize egyre ritkábban jut ki a mellékágakba, holtágakba, sok esetben a hullámterek sem jutnak elegendő vízhez. A töltéseken kívüli területekre már nem jut el a folyók vize, ezért egyre több gondot okoz a csökkenő talajvízszint,  a vízhiány és az aszály, és ezt csak fokozza a klímaváltozás következtében egyre szárazabbá és melegebbé váló időjárás.
Ramsari területek Magyarországon
Hazánkban jelenleg 23 terület van a listán, amely összesen 130 ezer hektárnyi területet jelent. A csatlakozás évében került a listára a kardoskúti Fehér-tó, a Hortobágy és a Kis-Balaton, de mára már szintén a listán szerepel egyebek mellett a Tisza hullámterén lévő Mártély; valamint Pusztaszer; a Dráva egyik holtága, a Szaporca; illetve a Velencei-tó és a vele egykor összefüggő, ma már különálló Dinnyési-Fertő. Hazánk legnagyobb kiterjedésű ramsari területe a Balaton, valamint annak parti sávja.
A folyó menti árterek gazdag élővilággal rendelkező kemény- és puhafás ligeterdői, nádasai a XIX. századi folyószabályozások és a lecsapoló munkálatok révén jelentősen visszaszorultak, ezért is jelentős természeti kincse kerületünknek a Háros-sziget, mely ugyan jelenleg nem szerepel a ramsari területek listáján, de megőrzése, természeti értékeinek védelme mindannyiunk közös érdeke.
Kapcsolat
phone icon
06-1 207-0492