Az oldal használatával elfogadja az Adatvédelmi irányelvben foglaltakat.
2023-02-06
A TÉLI MADÁRETETÉS ALAPSZABÁLYAI

A téli madáretetés az egyik legelterjedtebb és legnagyobb hagyományra visszatekintő madárvédelmi tevékenység. Nem mindegy ugyanakkor, hogy mivel és meddig etetjük a kertünkbe látogató madarakat.
 
Fontos az ideális táplálék megválasztása!
A hideg időben a kalóriadús, természetes eleség a legmegfelelőbb, mindössze háromféle táplálék együttes alkalmazásával akár 50 féle madárfajt is vendégül láthatunk a kertünkben. Az olajos magvak közül a legáltalánosabban elterjedt madáreleség a magas olajtartalmú napraforgómag. Ezt keverhetjük apróbb magvakkal, például kölessel vagy akár dióval, mogyoróval is. Fontos, hogy minden esetben natúr, sótlan, pirítatlan magvakat kínáljunk a madaraknak.
Az állati zsiradékok közül a kacsa-, liba- és sertésháj, a sertés zsírszalonna, a faggyú vagy a főzéssel sótlanított étkezési szalonna is kitűnő eleséget jelent. A hideg időben a zsiradékok könnyen tartják a formájukat, így egy darabban is kihelyezhetők, de keverhetjük a zsiradékot magvakkal is. Az utóbbira példa a hazánkban is elterjedt cinkegolyó. A magvakhoz hasonlóan fontos szabály itt is, hogy sótlan táplálékkal kínáljuk a madarakat.
A táplálékok harmadik csoportját az alma és a bogyós gyümölcsök jelentik. Előbbit érdemes egy fa ágára rászúrni, a bogyós gyümölcsöket akasszuk fel a fa egyik ágára.
 
Tartsunk be néhány alapszabályt!
A már említett sótlan táplálék azért kiemelten fontos, mert a fokozott sóbevitel hatására csak szomjasabbak lesznek a madarak, a téli időszakban pedig gyakran nehéz hozzájutniuk a magfelelő mennyiségű folyadékhoz. Ez a tény rá is vezet minket egy másik fontos tanácsra, a madarak itatására. Gyakran elfelejtődik, pedig a folyadék a száraz, hideg időben gyakran jobban vonzza a madarakat, mint az eleség. Az itatáshoz elég csak egy műanyag virág alátétet kihelyeznünk és megtöltenünk langyos vízzel. Fagyos időben figyeljünk oda a víz jegesedésére.
Fontos szabály, hogy ne etessük a madarakat kenyérrel, kenyérmorzsával, péksüteménnyel, popcornnal vagy romlott, penészedésnek indult élelemiszerrel. Mindezek veszélyt jelentenek számukra, elfogyasztásuk bélgyulladást, sok esetben a madarak pusztulását okozza.
Szerezzünk be vagy készítsünk egy esztétikus etetőt, mely akár még kertünk dísze is lehet. A legjobb, ha etetőnknek van teteje, mert így nem áztatja az eső vagy lepi el a hó a kihelyezett eleséget. A földre szórt táplálék is segítség a madaraknak, de havazás esetén az eleség elérhetetlenné válik számukra.
Szintén fontos, hogy a fagyok megszűnésével és a költési időszak beindulásával fejezzük be a madarak etetését, mert a fiókákra veszélyt jelentenek a nagyobb magvak, a zsiradékok pedig könnyedén romlásnak indulnak.
Szeretne bővebben elmélyülni a téli madáretetés témájában? Akkor látogasson el Kisokosunkba és olvassa el a helyes madáretetésről szóló cikkünket!
Kapcsolat
phone icon
06-1 207-0492