Az oldal használatával elfogadja az Adatvédelmi irányelvben foglaltakat.
2024-04-08
Megkezdődött a szúnyoglárvairtó tabletták osztása

Az önkormányzat idén is ingyen biztosítja a szúnyogok elleni védekezést lehetővé tevő, környezetbarát tablettát, amihez előzetes regisztráció nélkül juthatnak hozzá a XXII. kerületi lakosok. Az átvételhez lakcímkártya és személyi igazolvány bemutatása szükséges.

A készítmény a Culinex Tab Plus biológiai hatóanyagú szúnyoglárvairtó tabletta (Culinex tabletta), mely egy baktérium által termelt fehérjén keresztül fejti ki hatását. A lárvák elleni védekezés a tabletta vízbe juttatásával történik, mely megfelelő dózisban csak a csípőszúnyogok lárváira jelent veszélyt, más élőlényekre és az emberre ártalmatlan.

Egy háztartás jelenleg 5 darab tablettát vehet át, így 700 háztartás juthat a szerhez első körben. További készlet beszerzése is folyamatban van, hogy biztosított legyen az utánpótlás a teljes szezonra.

 

A tabletták átvételére a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán (1221 Budapest, Városház tér 11.) van lehetőség, melynek nyitvatartási ideje:

Hétfőn és szerdán: 7.30–18.30

Kedden és csütörtökön: 7.30–16.30

Pénteken: 7.30–14.30

Telefonszám: 06-1/229-2611

Kérjük, éljenek a lehetőséggel, és igényeljék a tablettát.

Budafok-Tétény önkormányzata 2022-ben tért át a biológiai szúnyoggyérítésre, mely a kémiainál sokkal célzottabb. Ennek megfelelően a közterületeken található vízgyülemeket április eleje óta figyelik a szakemberek, melyekből mintát vettek, azonban egyelőre szúnyoglárvát nem találtak. Azonban az idő folyamatos melegedése miatt a lárvák megjelenésének valószínűsége egyre nagyobb. Az ellenőrzés továbbra is folyamatos lesz. Ugyanakkor magánterületeken az ingatlantulajdonosoknak kell gondoskodni a tenyészőhelyek megszüntetéséről.

A vizek kezelése mellett sokat tehetünk azzal, ha megszüntetjük, kiöntjük a felgyülemlő kis vizeket, letakarjuk szúnyoghálóval vagy edénytetővel a vízgyűjtő edényeket.

A Városházi Híradó mellékleteként megjelenő kiadványunkban további tippeket adunk, mit tehetünk saját kertünkben azért, hogy minél kevesebb szúnyoggal találkozzunk.

   

A Culinex tabletta alkalmazása:

1 tabletta maximum 50 literes tartályhoz elegendő. Nagyobb vízfelületek (pl. kerti tavak) esetén javasolt locsolókanna vagy kézi permetező használata. A tablettákat oldja fel 2–5 liter vízben. Egy darab tablettát tartalmazó szuszpenziós oldat (0,55 g) 2 m² területre elegendő. Tehát egy 2 m²-es kerti tóhoz 1 db, egy 6 m²-es tóhoz 3 db tablettát kell feloldani néhány liter vízben, majd a permetezővel egyenletesen kijuttatni a vízfelszínre. Emellett vegyük példának a 300 literes, az önkormányzat által osztott esővízgyűjtőt, melynek felületére 2 tablettából oldott oldatot egyenletesen kipermetezünk.

Fontos, hogy csak abban az esetben használja a készítményt, ha az érintett vízben már vannak szúnyoglárvák, mivel a szer csak a kezelés időpontjában a vízben lévő lárvákat pusztítja el! Szintén fontos tudni, hogy a tabletta nem hat a bábokra, mivel azok már nem táplálkoznak!

A biológiai hatóanyaggal kezelt vizek tovább használhatók például öntözésre, mivel semmilyen környezetre ártalmas vegyszert nem tartalmaznak. A tabletta összetevője egy a talajban egyébként is előforduló baktérium által termelt fehérje.

   
   

További fontos tudnivalók a Culinex tabletta alkalmazásához:

Figyelmeztetés: súlyos szemkárosodást okoz.

Óvintézkedés: orvosi tanácsadás esetén tartsa kéznél a termék edényét vagy címkéjét.

Gyermekektől távol tartandó.

Szemvédő használata kötelező.

SZEMBE KERÜLÉS ESETÉN: óvatos öblítés vízzel több percen keresztül. Adott esetben kontaktlencsék eltávolítása, ha könnyen megoldható. Az öblítés folytatása. Azonnal forduljon TOXIKOLÓGIAI KÖZPONTHOZ.

Kockázatcsökkentő intézkedés: a termék élelmiszerektől, italoktól és állati takarmánytól távol tartandó.

Kerülendő a szerrel való bármilyen érintkezés. A helytelen használat egészségkárosodáshoz vezethet.

Ügyeljen arra, hogy a termék ne kerüljön a szemébe.

Fürdésre és úszásra használt vizeknél nem használható.

Várható közvetlen vagy közvetett hatások részletes leírása, az elsősegélynyújtási előírások és a környezetvédelmi óvintézkedések: a biocid terméket nem használhatják elsődleges vagy másodlagos immunhiányos rendellenességben szenvedő, vagy immunszupresszáns gyógyszerekkel kezelt személyek, mivel ezek jelentősen csökkentik az immunrendszer működésének a hatékonyságát.

SZEMBE JUTÁS ESETÉN: a szemet tartsa nyitva, és néhány percen keresztül bő vízzel, óvatosan öblítse ki. Ha a szemben kontaktlencse van, azt távolítsa el, és néhány percig folytassa a szem öblítését. Fennmaradó irritáció vagy látászavar jelentkezésekor forduljon orvoshoz.

A termék és csomagolása biztonságos ártalmatlanítására vonatkozó előírások:

A tartalom/edény elhelyezése hulladékként: a helyi előírásoknak megfelelően.

Egyéb információk: a termék alkalmazása előtt vizsgálja meg, hogy a szúnyoglárvák elleni védekezés egyéb módszerei alkalmazhatók-e. Például: a nyitott vízgyűjtő edényeket le kell fedni, hogy a szúnyogok ne férjenek hozzá a vízhez. Ha a vizet nem használják fel, akkor az edényeket hetente ki kell üríteni. Lehetőség szerint a kerti tavakba halakat kell telepíteni, mert azok elfogyasztják a szúnyoglárvákat. Biocid termékeket csak egyéb lehetőség hiányában használjon. A mikroorganizmusok allergiás reakciókat válthatnak ki.

Kapcsolat
phone icon
06-1 207-0492